• A+
  • R
  • high-contrast
 
 
 
 
Slideshow_63_wiosna Slideshow_65_wiosna Slideshow_66_wiosna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Strona główna
  • Kontakt, numery kont
  • Ważne numery telefonów
  • Wydarzenia
    • Galeria zdjęć
      • Rok 2024
      • Rok 2023
      • Rok 2022
      • Rok 2021
      • Rok 2020
      • Rok 2019
      • Rok 2018
      • Rok 2017
      • Rok 2016
      • Rok 2015
      • Rok 2014
      • Rok 2013
      • Rok 2012
      • Rok 2011
      • Rok 2010
      • Rok 2009
    • Pożarnictwo
    • Festyny Rodzinne
    • Turnieje i zawody sportowe
      • Piłka nożna halowa
      • Piłka nożna
      • Piłka nożna "Oldboje"
      • Siatkówka
      • Turnieje międzyszkolne
      • Tenis stołowy
      • Zawody biegowe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Centrum Projektów Polska Cyfrowa

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekty współfinansowane z EFRR RPO WM 2014-2020

 
 
 
 
 
 
 
 

Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • O Gminie
    • Mapa Gminy
    • Położenie Gminy
    • Ukształtowanie terenu
    • Szata roślinna
    • Warunki klimatyczne
    • Zarys historyczny
    • Gmina w obiektywie
      • Gminne pejzaże
      • Urokliwe widoki
  • Parafie
    • Parafia Naruszewo
    • Parafia Krysk
    • Parafia Radzymin
    • Parafia Żukowo
    • Parafia Radzyminek
  • Szkolnictwo
    • SP Krysk
      • Z kart historii ...
    • SP Nacpolsk
    • SP Naruszewo
    • SP Radzyminek
    • SP Zaborowo
  • Rekreacja, kultura, sport
    • Turystyka
      • Zabytki
      • Obszary i obiekty chronione
      • Noclegi i wypoczynek
    • Obiekty Sportowe
      • Boisko w Nacpolsku
      • Boisko gminne w Krysku
      • Hala Sportowa w Naruszewie
      • Kompleks boisk sportowych w Naruszewie
      • Boisko sportowe w Radzyminku
  • Utrzymanie czystości i porządku
  • Dokumenty Strategiczne
  • Dokumenty Planistyczne
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Prawo Lokalne
    • Statut Gminy
    • Uchwały Rady Gminy
    • Zarządzenia Wójta
    • Budżet Gminy
  • Władze Gminy
    • Rada Gminy
      • Skład Rady Gminy
      • Komisje Rady Gminy
      • Transmisje obrad
    • Wójt Gminy
  • Urząd Gminy
    • Regulamin organizacyjny
    • Struktura stanowisk
  • Gminna Biblioteka Publiczna
  • Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
  • Zespół Obsługi Placówek Oświatowych
  • Sołectwa w Gminie
  • Stowarzyszenia i organizacje
    • Ochotnicza Straż Pożarna
      • ZOG ZOSP RP
      • OSP Kozarzewo
      • OSP Naruszewo
      • OSP Postróże
      • OSP Radzymin
      • OSP Sobanice
      • OSP Sosenkowo
      • OSP Strzembowo
      • OSP Żukowo
      • OSP Zaborowo
    • KERiI Naruszewo
  • Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego
  • Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Inwestycje
    • Rok 2024
    • Rok 2023
    • Rok 2022
    • Rok 2021
    • Rok 2020
    • Rok 2019
    • Rok 2018
    • Rok 2017
    • Rok 2016
    • Rok 2015
    • Rok 2014
    • Rok 2013
    • Rok 2012
    • Rok 2011
    • Rok 2010
    • Rok 2009
    • Rok 2008
    • Rok 2007
  • Zamówienia publiczne
  • Postępowania zakupowe - POLSKI ŁAD
  • Wybory Powszechne
    • Wybory do PE 2024
    • Wybory Samorządowe 2024
    • Wybory Parlamentarne 2023
    • Wybory do Izb Rolniczych 2023
    • Referendum Ogólnokrajowe 2023
    • Wybory Prezydenta RP 2020
    • Wybory Parlamentarne 2019
    • Wybory uzupeł. do Rady Gminy 2019
    • Wybory do PE 2019
    • Wybory samorządowe 2018
    • Wybory parlamentarne 2015
    • Referendum Ogólnokrajowe 2015
    • Wybory do WZIR 2015
    • Wybory Prezydenta RP 2015
    • Wybory samorządowe 2014
    • Wybory do PE 2014
    • Wybory parlamentarne 2011
    • Wybory samorządowe 2010
    • Wybory Prezydenta RP 2010
    • Wybory uzupeł. do Senatu RP 2010
  • Spisy Powszechne
    • Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021
    • Powszechny Spis Rolny 2020
  • Podatki i inne opłaty
  • Druki do pobrania
  • Przydatne strony
  • Projekty Krajowe
    • Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg
    • Rządowy Fundusz Polski Ład
    • WFOŚiGW w Warszawie
    • "Radosna Szkoła"
  • Projekty Unijne 2014-2020
    • PROW 2014-2020
    • RPO WM 2014-2020 EFRR
    • RPO WM 2014-2020 EFS
  • Projekty Unijne 2007-2013
    • PO KL 2007-2013
    • PROW 2007-2013
    • RPO WM 2007-2013
  • Ogłoszenie mieszkańców
  • Zapewnienie dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami
    • Koordynator do spraw dostępności
    • Deklaracja dostępności
    • Plany działania na rzecz poprawy zapewnienia dostępności
    • Raporty o stanie zapewniania dostępności
  • Ochrona danych osobowych (RODO)
  • Archiwum
    • Rok 2024
    • Rok 2023
    • Rok 2022
    • Rok 2021
    • Rok 2020
    • Rok 2019
    • Rok 2018
    • Rok 2017
    • Rok 2016
    • Rok 2015
    • Rok 2014
    • Rok 2013
    • Rok 2012
    • Rok 2011
    • Rok 2010
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drukuj Ogłoszenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płońsku

 
 
 
 

Obowiązek rejestracji produkcji pierwotnej

 
 
 
 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914), w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.

Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku przypomina o obowiązkach ciążących na plantatorach i punktach skupu owoców miękkich w tym truskawek i malin w zakresie stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP ) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP).

Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku, ul. Sienkiewicza 7a , 09-100 Płońsk.

Do pobrania:

  • Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w siedzibie stacji lub na stronie internetowej: www. plonsk.psse.waw.pl
  • Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej;
  • Załącznik I część A  Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) określa ogólne przepisy higieny, które muszą być spełnione przez podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz  działań  powiązanych, a ponadto zawiera zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higieny.
 
 
 
 
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów (DOC) (29.5 kB)
podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 
 
 
Ogłoszenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płońsku (DOC) (0.78 MB)
OBOWIĄZEK REJESTRACJI PRODUKCJI PIERWOTNEJ
 
 
 
 

NOROWIRUSY W ŻYWNOŚCI
Informacja dla plantatorów i punktów skupu

 
 
 
 

W związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców miękkich oraz znacznym wzrostem powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w związku z zakażeniami owoców (truskawek i malin) pochodzących z Polski,  patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że skażenie owoców norowirusami najprawdopodobniej  następuje na etapach produkcji pierwotnej:

  • uprawy owoców: nawożenie pól fekaliami,  nawadnianie zanieczyszczoną wodą,
  • pozyskiwania: zbiór ręczny, niezachowanie okresów karencji, transport,  przetwarzania, pakowania.

Norowirusy powodują zatrucia pokarmowe ! ! !

Do zakażenia człowieka może dojść bezpośrednio poprzez kontakt z chorymi osobami lub pośrednio z przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi wymiocinami, fekaliami, albo przez spożycie skażonej żywności lub wody. Najskuteczniejszą formą zapobiegania wirusowym infekcjom pokarmowym przenoszonym przez żywność jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny wśród osób zajmujących się pozyskiwaniem i przetwarzaniem żywności.

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności należy:

  • stosować odpowiednie metody nawożenia oraz zapewnić właściwe używanie środków ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,
  • przestrzegać okresów karencji,
  • stosować do uprawy i mycia owoców wodę o odpowiedniej jakości zdrowotnej,
  • zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet  stałych lub przenośnych,
  • zapewnić urządzenia do mycia rąk pod bieżącą wodą pracownikom plantacji i skupu,
  • zapewnić czystą odzież przy wykonywaniu pracy,
  • zapewnić czysty sprzęt i opakowania do zbioru owoców,
  • transportery i/lub kontenery  do przewozu owoców muszą być utrzymane w czystości i dobrej kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem,
  • respektowany zakaz pracy dla osób z objawami takimi jak:  biegunka, wymioty,  temperatura lub żółtaczka,
  • zakaz wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci,
  • przestrzegania stosowania zasad GHP i GMP przez pracowników.

Rolnicy produkujący lub zbierający produkty roślinne powinni prowadzić dokumentację dotyczącą stosowania środków ochrony roślin i biocydów, występowania szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego.

Egzekwowanie zasad higieny podczas zbioru truskawek i malin powinno być wymagane na bieżąco. Nieprzestrzeganie warunków higienicznych na plantacjach  jest kryterium dyskwalifikującym towar w związku z czym nie powinien być on przyjęty do punktu skupu.

Podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914).

 
 
 
 
Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płońsku (DOC) (0.79 MB)
Informacja dla plantatorów i punktów skupu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2009 © Naruszewo.pl, projekt i wykonanie: Avero we współpracy z Software & Service.
 
 
 
 
Polityka dotycząca cookies